2-onder-1-kap woningen, Vught

 In ontwerp en uitwerking, woningbouw

Als onderdeel van de prijsvraag om invulling te geven aan de vrijgekomen terreinen van de Frederik Hendrik Kazerne aan de noordrand van Vught zijn verschillende typen moderne 2-onder-1-kap woningen ontworpen.

[rl_gallery id=”2461″]

Uitgangspunten

Het deelgebied Parkbos is te karakteriseren als een campus-achtige setting met een dichte boombeplanting. Tussen appartementengebouwen staan, in een los patroon, grondgebonden woningen, geschakeld en vrijstaand. Zij hebben een eigentijdse uitstraling en de buitenruimte is binnen het bouwvolume vormgegeven. Zij krijgen allen een plat dak en een lichtgrijze toon, een maximaal transparante begane grond waar uitzicht op het bos en contact met de omgeving voorop staat, en een relatief gesloten bovenbouw waar een hoge mate van privacy gewaarborgd kan blijven.

Uitwerking

De alzijdigheid en transparantie van de 2-onder-1-kap woningen vragen een specifieke indeling van de plattegronden. Zo is de begane grond zodanig ingericht dat de gesloten functies als berging en trappenhuis geclusterd zijn. Hierdoor behoudt de woning driezijdig zicht op het bos en ontstaat een woon-/eetkamer die op velerlei wijzen is in te richten. Op elke verdieping van de woningen is een buitenruimte gemaakt die naar wens is te oriënteren. Deze ruimte kan eveneens worden benut voor de realisatie van een uitbouw of extra kamer. Zelfs het dak kan optioneel bereikbaar worden gemaakt en dienen als dakterras. De wat meer gesloten bovenbouw is gemaakt van duurzame grijze gevelbekleding. De openingen, die worden bepaald door de achtergelegen functies, worden begrensd door lamellen van hetzelfde materiaal.

ProjectopgaveAls onderdeel van een prijsvraag:
2-onder-1-kap woningen
Getallentotaal 10 woningen
OpdrachtgeverTrebbe Bouw
ArchitectenbureauGroosman Partners – Mark Siebers
ProjectarchitectJan de Leeuw
Periode2006
Recent Posts