Gerealiseerd, Monument, Ontwerp en uitwerking, Utiliteitsbouw

Museum Huis Doorn, Doorn

Projectopgave
tentoonstellingspaviljoen

Opdrachtgever
Museum Huis Doorn

Getallen
200 m2

Design & build
Edenparks B.V.

Projectarchitect
Jan de Leeuw

Periode
2014

Expositieruimte

Het landgoed Huis Doorn – het voormalige onderkomen van de naar Nederland gevluchte Duitse keizer Wilhelm II – is tegenwoordig voor het publiek toegankelijk als museumterrein. Als aanvulling op de expositie in het landhuis – dat een inkijk geeft in hoe de Keizer daar heeft gewoond en geleefd – is de voormalige losstaande garage gerenoveerd en in gebruik genomen als additionele tentoonstellingsruimte, met de Eerste Wereldoorlog als rode draad van de wisselende exposities.

Ontwerp

Om de benodigde hoeveelheid expositeruimte te bereiken is aan deze garage een paviljoen ontworpen. In overleg met het Atelier Rijksbouwmeester is vanuit historisch oogpunt een op een kas gebaseerd gebouw ontworpen. Tegen de achterzijde van het gebouw was immers oorspronkelijk een kweekkas geplaatst.

Klimaat

Om het klimaat van dit glazen paviljoen zonder aanvullende mechanische koeling te beheersen is dankbaar gebruik gemaakt van de schaduw van de omliggende bomen, aangevuld met warmte-reflecterende polycarbonaat panelen en ventilatieramen bij de nok. Een vloerverwarming en strategisch geplaatste stralingspanelen zorgen in de winter voor een aangenaam binnenklimaat.