Ontwerp en uitwerking, Verkavelingsplan, Woningbouw

Kirkuk, Irak

Projectopgave
stedenbouwkundig plan
verkavelingsplan
retailunits
vrijstaande woningen
2-onder-1-kap woningen
appartementengebouw
visualisaties en verkoopbrochures

Opdrachtgever
Europe Development
Holland Development

Getallen
totaal 313 woningen
totaal 4440m2 retail

Architectenbureau
Trae Architect

Projectarchitect
Jan de Leeuw

Periode
2012

Ommuurde woonwijk

Na de Golfoorlog ontstond er in Irak een grote vraag naar nieuwe woningen. Meerdere buitenlandse projectontwikkelaars en bouwbedrijven zagen een kans in deze markt en de ommuurde woonwijken sprongen als paddenstoelen uit de grond, veelal met namen refererend aan het land van herkomst van de initiatiefnemer.

Holland Village

In opdracht van Holland Development is langs de weg van Kirkuk naar Bagdad (wegnummer 2) een comfortabele en moderne woonwijk ontworpen, genaamd Holland Village. Een ruime en groene buurt, met een vleugje Hollands design. Groene pleinen met fonteinen, bankjes en speeltuinen maken van Holland Village een voor Irakese begrippen unieke plek om te wonen. De buurt is omringd door een muur om de veiligheid te behouden – niet ongebruikelijk in Irak. De woonstraatjes zullen worden voorzien van straatverlichting – wel weer uitzonderlijk.

Functiemix

In de wijk is – naast algemene voorzieningen zoals winkels, restaurants, een school en een moskee –  een mix van verschillende woningtypen bedacht: moderne appartementen boven een retailplint en royale eengezinswoningen, zowel 2-onder-1-kap als vrijstaand. In het woningontwerp is uiteraard rekening gehouden met culturele uitgangspunten, zoals b.v. gescheiden voorzieningen voor mannen en vrouwen.